Kto jest online
0 zarejestrowany (), 3 gości i 1 bot wyszukiwarek.
Klucz: Administrator, Moderator globalny, Moderator
Ostatnio zarejestrowani
Kaeste, Kamylek, Thommaszek, t_g, Nakus
1916 zarejestrowanych użytkowników
Wyszukaj

Shout Box

Opcje tematu
#247662 - 23/11/11 03:40 PM Jak podłączyć wieżę do monitora?
nonmaximus Offline
Hero Member

Miasto: Warszawa nad Wisłą
Panowie, pacjent to wieża LG z wyjściami video (żółty cinch), euro i 3 x RCA Component. Z drugiej strony mamy monitor LCD z wejście VGA i DVI. Wzięty na próbę z osiedlowego sklepu kabel euro - VGA nie zagadał. Ki czort? Oba urządzenia sprawne.

zlosnik Lans dla ludu czyli VW Golf MK IV Cabrio '98 1,6 101 KM zlosnik

#247664 - 23/11/11 04:11 PM Re: Jak podłączyć wieżę do monitora? [Re: nonmaximus]
pawelp Offline

Jr. Member

Miasto: Kraków
Kupiłeś zapewne przejściówkę VGA na EURO. To oznacza, że podłączasz ją do laptopa z VGA, musisz mieć soft i kartę graficzną co to obsłuży i wysyła sygnał video lub s-video (względnie YPbPr) przez EURO. Sygnały VGA są na ogół te same ale EURO to zestaw standardów - tak wygląda pełne EURO.
Musisz poszukać adapter/konwerter a nie zwykłą przejściówkę na kablu, np. dla YPbPr na VGA. Jak widzisz konwerter na ogół troszkę kosztuje.

Przed zakupem takich rzeczy warto przeglądnąć neta. To taj jak z rozdzielaczami EURO, może być 1 na x ale także x na 1.

Edytowany przez pawelp (23/11/11 04:13 PM)

#247679 - 24/11/11 09:01 AM Re: Jak podłączyć wieżę do monitora? [Re: pawelp]
Maxit Online
Hero Member

Miasto: Warszawa
Albo kup monitor z tunerem TV i będziesz miał wszystkie potrzebne wejścia w TV. To lepsze rozwiązanie niż konwertery, które za chwile mogę leżeć niepotrzebne w szafce i szkoda ich będzie zutylizować.

Exclusive Hardcore Squad

#247695 - 25/11/11 02:57 PM Re: Jak podłączyć wieżę do monitora? [Re: Maxit]
nonmaximus Offline
Hero Member

Miasto: Warszawa nad Wisłą
Oryginalnie napisany przez: Maxit
Albo kup monitor z tunerem TV i będziesz miał wszystkie potrzebne wejścia w TV. To lepsze rozwiązanie niż konwertery, które za chwile mogę leżeć niepotrzebne w szafce i szkoda ich będzie zutylizować.

Tak właśnie zrobiłem wink Wyjąłem z szafy stary tv-box i podłączyłem przez cinch/kabel VGA. Później w opcjach wieży były ustawienia dotyczące skanowania progresywnego i trybu wyświetlania (podejrzewam, że gdybym wcześniej zmienił ustawienia wyświetlania to zestaw zagadałby na kablu, o którym pisałem w pierwszej wiadomości.

Anyway, dzięki za pomoc!

zlosnik Lans dla ludu czyli VW Golf MK IV Cabrio '98 1,6 101 KM zlosnik

#247700 - 26/11/11 10:23 PM Re: Jak podłączyć wieżę do monitora? [Re: nonmaximus]
Maxit Online
Hero Member

Miasto: Warszawa
Skanowanie progresywne jest rozwiązaniem tematu kabla EURO-D-SUB.

Exclusive Hardcore Squad

Moderator:  Kubus