|
0 zarejestrowany (),
11
gości i
1
bot wyszukiwarek. |
|
Klucz:
Administrator,
Moderator globalny,
Moderator
|
|
|
#248089 - 04/02/12 06:30 PM
Znowu liczę na Waszą wiedzę, bo...
|
PanCerny
Hero Member
Miasto: Suchedniów
|
... pytań kilka mam, odnośnie tematów różnych. Temat nr. 1 - kiedy zmienić fotelik? Paszcz ma aktualnie 7 m-cy, wagi nie ma, nie siedzi samodzielnie, ale ma wzrost - widzę, że nogi zaczynają mu zwisać z fotelika. Po zamontowaniu w aucie fotelika, syn zmuszony jest do podkurczenia nóg - chyba nie jest to korzystne? Tylko pytanie: jakie jest na to wyjście? Ma się przemęczyć do czasu, aż zacznie siadać? Bo to chyba jedyna opcja "następnego" fotelika? Pytanie nr. 2 - wybaczcie lamerstwo, ale czy belki bazowe bagażnika dachowego, są wykonywane w jakiś standardach? Trochę pytanie "po ptokach", bo nabyłem bazę oryginalną MB do W/V168 i nie wiem, czy nie dałem d**y. Pytanie nr. 3 - związane jest z nr. 2 - czy ktoś używa/ł składanych, szmacianych boxów dachowych? Ma to sens? Chodzi mi o coś podobnego do Thule Ranger (chyba) 90. Z góry dzięki. I fajnie, że Forum "wstało".
|
|
|
|
#248098 - 05/02/12 12:31 AM
Re: Znowu liczę na Waszą wiedzę, bo...
[Re: Rudy]
|
Hero Member
Miasto: Warszawa nad Wisłą
|
Pytanie nr. 2 - wybaczcie lamerstwo, ale czy belki bazowe bagażnika dachowego, są wykonywane w jakiś standardach? Trochę pytanie "po ptokach", bo nabyłem bazę oryginalną MB do W/V168 i nie wiem, czy nie dałem d**y.
Co chcesz osiągnąć docelowo?
|
|
|
|
#248106 - 06/02/12 12:03 AM
|
Hero Member
Miasto: Białystok
|
1. sam widzisz co się dzieje z dzieckiem... dla bardzo małego kinder mały fotelik a od 2 latek my na przykład używaliśmy i używamy Graco (za punkty z Orlenu) - jest na tyle uniwersalny, że można powiedzieć, że dla moich gwiazd nie będę już musiał kupować. 2. thule.com poczytaj sobie z czego się składają zestawy. Oczywiście różni producenci kompletacje mają różne.... 3. kup sobie małą trumnę.... szmata na dachu choćby była z Thule, to i tak będzie wyglądała jak wymięty kondom.
|
|
|
|
|
|
#248111 - 06/02/12 01:02 PM
[Re: Zeus]
|
PanCerny
Hero Member
|
1. sam widzisz co się dzieje z dzieckiem... dla bardzo małego kinder mały fotelik a od 2 latek Widzę, ale grupa 1 jest przewidziana dla dzieci już siedzących, a Paszcz nie siedzi jeszcze sam - i tu jest pies pogrzebany. Nie wiem, czy jest solucja na to? 2. thule.com poczytaj sobie z czego się składają zestawy. Oczywiście różni producenci kompletacje mają różne.... O to, że baza będzie pasować do auta, to jestem spokojny. Źle zadałem pytanie chyba. Powinno brzmieć: czy do dowolnej bazy założę dowolny box? 3. kup sobie małą trumnę.... szmata na dachu choćby była z Thule, to i tak będzie wyglądała jak wymięty kondom.
Ma jedną, ogromną zaletę - mieści się w małą torbę. Te małe boxy nie są drogie w sumie, ale problem jest z miejscem składowania właśnie.
|
|
|
|
#248112 - 06/02/12 01:48 PM
|

Hero Member
Miasto: Woj. Łódzkie.
|
... pytań kilka mam, odnośnie tematów różnych. Temat nr. 1 - kiedy zmienić fotelik? Paszcz ma aktualnie 7 m-cy, wagi nie ma, nie siedzi samodzielnie, ale ma wzrost - widzę, że nogi zaczynają mu zwisać z fotelika. Po zamontowaniu w aucie fotelika, syn zmuszony jest do podkurczenia nóg - chyba nie jest to korzystne? Tylko pytanie: jakie jest na to wyjście? Ma się przemęczyć do czasu, aż zacznie siadać? Bo to chyba jedyna opcja "następnego" fotelika? Pytanie nr. 2 - wybaczcie lamerstwo, ale czy belki bazowe bagażnika dachowego, są wykonywane w jakiś standardach? Trochę pytanie "po ptokach", bo nabyłem bazę oryginalną MB do W/V168 i nie wiem, czy nie dałem d**y. Pytanie nr. 3 - związane jest z nr. 2 - czy ktoś używa/ł składanych, szmacianych boxów dachowych? Ma to sens? Chodzi mi o coś podobnego do Thule Ranger (chyba) 90. Z góry dzięki. I fajnie, że Forum "wstało". Ile waży, ile ma cm? Jak nie siedzi, to nie możesz go do "siedzącego" fotelika wsadzać. Siedzące są w drugą stronę. Mój też opierał nóżki o oparcie, nie mógł wyprostować. Ale fotelik wymieniłem dopiero, jak przestał się w barkach mieścić do fotelika i garbił się siedząc. I akurat osiągnął przepisowe ok. 13 kg.
|
|
|
|
#248122 - 07/02/12 06:35 AM
|

Hero Member
|
Moim zdaniem tak. Weź brzdąca do sklepu z fotelikami i go wsadź do jakiegoś 9-18kg (chyba taki jest przedział). Jak Ci będzie dobrze siedział, to ok. Jeśli taki fotelik będzie mu obciążał główkę (szyję) to nie. Ja bym dziecka nie wsadził przodem takiego małego. Mój już raczkował na całego jak wymieniłem. I zaraz zaczął chodzić.
|
|
|
|
#248135 - 08/02/12 09:22 AM
[Re: Lodzermensch]
|
Jr. Member
Miasto: Kraków
|
Dokładnie, najlepiej w sklepie przymierzyć. Na dodatek potarguj się, pół roku temu kupiłem jakiś Belgijski fotelik za cenę niższą niż na Allegro w niezbyt tanim Pętliczku w Krakowie. Spisuje się znakomicie ale to dla małej 6 latki. Najbardziej zadowoleni jesteśmy z Chicco Key, młody ma 4 lata i nadal w nim jeździ a młoda zaczęła w nim jeździć mając 6 miesięcy. Patrz aby fotelik był miękki i wygodny bo inaczej dzieciak zwarjujue przy dłuższej podróży. No i w tym wieku aby dało się zupełnie położyć.
|
|
|
|
#248181 - 16/02/12 01:15 PM
[Re: pawelp]
|
PanCerny
Hero Member
|
Pociągnę nieco wątek. Byłem dziś w sklepie i trochę wiedzy zaczerpnąłem od dość kompetentnego sprzedawcy. Niestety nie przeskoczy się grupy "0" bez siadania. Co ciekawe - objaw za małego fotelika grupy "0", to nie zwisające giry, a wystająca głowa i to jest główny wyznacznik. Ale mam kolejny dylemat, a właściwie dwa: pierwszy, to czy kupować od razu uniwersalny (9-36 kg) czy grupę I czyli 9 - 24 kg? Gość podpowiedział, że jeśli nie planujemy ekstremalnie długich tras, to można kupić uniwersalny. drugi dylemat, to firma. W zasadzie ustawiłem się na dwie: Romer model BabySafe i Recaro model Young. Pierwszy to wydatek ok. 350,-, drugi ok. 700,-. Doradzicie coś?
OT: przy aktualnych warunkach mocno doceniam to, że ogryz ma ASR i ESP.
|
|
|
|
#248183 - 16/02/12 04:15 PM
|
Hero Member
Miasto: k/Koscierzyny und Dusseldorf (...
|
Ale mam kolejny dylemat, a właściwie dwa: pierwszy, to czy kupować od razu uniwersalny (9-36 kg) czy grupę I czyli 9 - 24 kg? Gość podpowiedział, że jeśli nie planujemy ekstremalnie długich tras, to można kupić uniwersalny. drugi dylemat, to firma. W zasadzie ustawiłem się na dwie: Romer model BabySafe i Recaro model Young.
My uzywamy fotelikow Roemer King TS ( grupa 9-18 kg). Jezdzimy w trasy po 1000 km i dzieciaki nic nie piszcza. Dzieciaki maja po 15 kg i nawet zupelnie lagalnie wozimy je na takim rozwiazaniu http://i906.photobucket.com/albums/ac263/jq_quint/BMW/DSC00316.jpg ale tylko na krotkich trasach. Fotelik jest lepszy.
.Doktorzy to jednak i sobie nawzajem trochę chcą zaimponować i nieskorzy do odpowiedzialności .A pacjent tymczasem, coorva, KONA! I co tam, powiedzą "straciliśmy go" i pójdą na ... skórki od chleba .Leśna Góra, k... mać!... -- by PETE
|
|
|
|
|
|
#248184 - 16/02/12 04:33 PM
|

Hero Member
|
Nie kupuj takiego uniwersalnego. Cała różnica polega na przypięciu pasów. W uniwersalnym przypinasz dziecko razem z fotelikiem (już nie pamiętam, czy od razu, czy od pewnego wieku) I teraz w przypadku jakichkolwiek przeciążeń dziecko przyjmuje ciężar swój + fotelik. Nie wiem, czy jasno to opisałem, ale niedawno miałem tan sam problem. Kupiłem 9-18. Na razie młody przejechał w nim tylko najdalej ok. 250 km.
|
|
|
|
#248189 - 16/02/12 09:31 PM
|
Hero Member
Miasto: Białystok
|
fotelik jest aż taki ciężki??
|
|
|
|
|
|
#248190 - 16/02/12 09:35 PM
|
PanCerny
Hero Member
|
W uniwersalnym przypinasz dziecko razem z fotelikiem (już nie pamiętam, czy od razu, czy od pewnego wieku) I teraz w przypadku jakichkolwiek przeciążeń dziecko przyjmuje ciężar swój + fotelik. Znaczy, modele wymienione w poście mają jak najbardziej własne pasy, tyle, że od odpowiedniego wieku - demontuje się je i wtedy zapina całość tym samochodowym. Wygląda mniej - więcej tak: http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-36kg i trochę dokładniej: http://www.youtube.com/watch?v=9_PsdT9SyPQBritax Romer jest podobnej konstrukcji - czyli też posiada własne pasy. Chyba, że coś innego miałeś na myśli?
Edytowany przez Rudy (16/02/12 10:02 PM)
|
|
|
|
#248191 - 17/02/12 04:47 AM
|
Jr. Member
|
Ponieważ dzieciak ma 7 miesięcy a nie 2 lata (jak zamierzasz wybierać sie w dłuże trasy niż godzinka to dzieciak będzie chciał spać). Kup taki fotelik aby zupełnie rozkładał się na płasko (Chicco Key 1 lub Maxi-Cosi Priori - generalnie 9-18 kg). Potem kupisz sobie następny już taki co można przypinać pasami samochodowymi (15-36kg). Ale w Twoim przypadku i tak przepisy narzucają pasy 5 punktowe. Nie pchałbym się w uniwersalne 9-36kg to tak jak z uniwersalnym klejem. Foteliki 15-36 są tanie, spokojnie sprzedasz używany 9-18 i jeszcze Ci zostanie. Jak zobaczysz po 2 latach używania fotelika w tym wieku jego stan to zrozumiesz dlaczego lepiej zmienić fotelik po pewnym czasie. Chyba że dzieciak będzie sporadycznie jeździł.
Edytowany przez pawelp (17/02/12 04:49 AM)
|
|
|
|
#248192 - 17/02/12 08:07 AM
[Re: Zeus]
|

Hero Member
|
No waży ładne kilka kg. Podejrzewam, że gdzieś blisko 8. To robi ogromną różnicę, dla np. 15 kg szczupłego dziecka.
|
|
|
|
#248195 - 17/02/12 09:09 PM
|
Jr. Member
|
No tak ja mówiąc samochód mam na myśli W124  . A i tak jak sie rozłoży na leżąco (czyli 30 stopni jak zauważyłeś) to młody nogami kopie po przednim fotelu. Z tym że on ma 4 lata a dalej jeździ w małym bo mu wygodnie a drobny jest. Młoda ma 6 i ma już taki fotelik na pasy samochodu i marudzi przy dalszych podróżach, mimo że specjalnie kupiliśmy taki co można regulowąć odchylenie oparcia (siedzisko przesuwa się do przodu tworząc pochylenie oparcia - coś takiego jak foteliki rozkładane na rower). Najważniejsze są dwie rzeczy: - fotelik musi być miękki i wygodny - fotelik powinien mieć regulowane oparcie, zagłówek i dobre trzymanie głowy. Niestety kupiliśmy Deltima (skusiłem się ceną) i po półroku kupiliśmy młodej nastepny. Jak usypiała fotelik nie trzymał jej głowy co jest niebezpieczne zarówno przy hamowaniu jak i odpukać zderzeniu.
|
|
|
|
|