Kto jest online
0 zarejestrowany (), 11 gości i 1 bot wyszukiwarek.
Klucz: Administrator, Moderator globalny, Moderator
Ostatnio zarejestrowani
Kaeste, Kamylek, Thommaszek, t_g, Nakus
1916 zarejestrowanych użytkowników
Wyszukaj

Shout Box

Opcje tematu
#248071 - 24/01/12 02:18 PM Mandat z fotoradaru - kilka pytań
vicvega Offline
Hero Member

Miasto: £ódź
Koledzy,
niedawno trzasnął mnie fotoradar, wczoraj dostałem papiery i w związku z tym mam kilka pytań.
1. Zdjęcie było wykonane 14.12, a papiery dostałem wczoraj (23.01). Czy Straż Miejska nie ma przypadkiem miesiąca na dostarczenie mi tych papierów i ukaranie mnie?
2. Zdjęcie było robione z fotoradaru przenośnego, ale totalnie nie było go widać. Stali na parkingu nieoświetlonym. Czy przypadkiem nie powinienem mieć świadomości, że robiony jest pomiar?
3. Temperatura tego dnia była ok. 1-2 stopnie. Czy fotoradary przenośne nie mają przypadkiem atestów ważnych do 5 stopni?
4. Na zdjęciu widać moją twarz dość wyraźnie, ale jest częściowo zasłonięta (jedno oko i kawałek czupryny) przez lusterko wsteczne. Czy takie zdjęcie wystarczy żeby mnie obciążyć?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
PS. 75km/h na 40 - 300PLN i 6 punktów zly

#248072 - 24/01/12 02:29 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
Lodzermensch Offline

Hero Member

Miasto: Woj. Łódzkie.
...napisz lepiej gdzie Cię cyknęli.

Лодэерменш

#248073 - 24/01/12 02:34 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: Lodzermensch]
vicvega Offline
Hero Member

Na 11 Listopada. Jak się wjeżdża od Okulickiego, to po przejechaniu jakichś 400m jest po prawej stronie taki mały parking przed sklepem czy coś. Najpierw jest placyk, potem garaże chyba i ten parking. Ponoć często tam stoją.

#248074 - 24/01/12 03:19 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
vicvega Offline
Hero Member

Na pierwsze pytanie już sobie odpowiedziałem - 180 dni na wystawienie mandatu.
Na drugie też chyba, bo doczytałem, że musi być widoczny fotoradar, a poza tym powinien pojawić się jakiś znak.
W moim przypadku radar stał w totalnej ciemności, znaku żadnego też nie było. Tylko czy na tej podstawie dam radę się obronić w sądzie? Kto mi uwierzy, że akurat wtedy latarnie nie działały i nie było znaku.

Edytowany przez vicvega (24/01/12 03:22 PM)

#248075 - 24/01/12 04:11 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
pawelp Offline

Jr. Member

Miasto: Kraków
1. Dawniej mieli 180 dni czyli pół roku, teraz 3 miesiące (nie wiem czy już weszły te przepisy)
2. Tego nie udowodnisz ale wolno im z przyczajki.
3. Jak pamiętasz model to można sprawdzić atest smile
4. Od pewnego czasu właściciel odpowiada za pojazd, jak nie umiesz wskazać winnego, płacisz i dostajesz punkty niestey TY frown.
Z tą widocznością to dot. tylko fotoradarów i wideorejestratorów stacjonarnych. Choć są odstępstwa. Kamery do odcinkowego pomiaru prędkości (nie wiem czy już działa) ale kamer na ViaTollu też nie masz oznaczonych a są w systemie Inspekcji Transportu Drogowego.
No cóż Orwellowi się nawet nie śniło to czego doczekaliśmy.

#248076 - 24/01/12 05:11 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: pawelp]
vicvega Offline
Hero Member

No tak, nie udowodnię niestety. Ale ponoć konieczność oznakowywania fotoradarów dotyczy nie tylko tych stacjonarnych. Nie wolno "z przyczajki".
Cytat:
Żeby mierzyć prędkość, strażnicy miejscy i gminni muszą oznaczyć znakiem D-51 "automatyczna kontrola prędkości" miejsce, w którym będą dokonywali pomiaru. Jeśli fotoradar będzie stacjonarny (montowany na maszcie), wówczas i znak będzie zamontowany na stałe.

- Jeśli jednak będziemy mieli przenośny fotoradar, wówczas i znak będzie mógł być stawiany na czas prowadzonej kontroli - tłumaczy Krzysztof Maślak, zastępca komendanta Straży Miejskiej w Opolu

Źródło: http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/fotoradary-strazy-miejskiej-znow-legalne-posypia-sie-mandaty
Modelu fotoradaru nie pamiętam, bo go nie widziałem :), ale gdzieś czytałem też, że powinienem dostać specyfikację tego fotoradaru, który zrobił mi zdjęcie, wraz ze zdjęciem itd., a nie dostałem. No, ale jak nie udowodnię, że było ciemno, to ciężko będzie mi też udowodnić jaka była temperatura. Choć może IMGW ma takie informacje.
A z tym wskazywaniem winnego też jest różnie. Mam obowiązek wskazania komu użyczyłem samochód, ale jeśli nie pamiętam, to nie mogę dostać mandatu, bo nie mam obowiązku prowadzenia ewidencji użytkowników pojazdu. Ukarać mnie mogą tylko jeśli umyślnie ukrywam tę informację. Było już kilka korzystnych (dla kierowców) wyroków sądów w takich sprawach.

#248078 - 24/01/12 11:07 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
Dydol Offline
Hero Member

Miasto: Wawa
Model fotosuszarki powinien być w papierach jakie dostałeś wraz z homologacją, 180 dni jest po nowelizacji; pawełp nie ma racji w pkcie 4 właściciel ma obowiązek wskazać użytkownika pojazdu w trybie art 78 ust 4 i 5 PoRD; co do orzeczeń to w Polsce nie ma prawa precedensowego, i każdy Sąd inaczej traktuje niewskazanie, mogę powiedzieć że rejonówka w Łodzi karze z 96par3kw - takie mam info od kolegów z Ł, to że nie prowadzisz ewidencji nikogo nie interere, masz wiedzieć; co do znaku D-51 powinien stać w widocznym miejscu, jak chcesz więcej info to mój kolega pracował w fotosuszarkach w Ł a teraz rabotajet u nasz; z tą temperaturą to chyba raczej tak nie jest, mogą mieć jak wawa w wiadrowozie we środku zamontowane; miejsce fotosuszenia zgodnie z rozporządzeniem i PoRD ma być uzgodnione z polucją i oznakowane, ciężko będzie udowodnić, że nie było znaku - mogłeś go nie zauważyć bo za szybko jechałeś :); jeśli można Cię na foto rozpoznać, mogą wystąpić o wizerunek z d.o. i pr.j do porównania, to tak apropos wskazania innej osoby; za niewskazanie mkk zwykle jest wyższy, ale nie ma pointsów, tyle, że mogą nie chcieć tak zrobić, jak widać kto jechał.

#248079 - 25/01/12 11:33 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: Dydol]
Dydol Offline
Hero Member

znam dalsze szczegóły, homologacja jest do -10stC; opis radaru nie jest konieczny w dokumentach; niestety jak ktoś im niewskazuje to występują o wizerunek w celu porównania z foto; i jeszcze jedno znak wystawiają zawsze bo ich szefu ma obsesję na tym punkcie, chyba wszystko

#248080 - 26/01/12 02:53 AM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: Dydol]
vicvega Offline
Hero Member

Dzięki, czekałem trochę na Twoją odpowiedź właśnie smile
Czyli 300 w plecy i 6 pointsów. Trzeba zacząć jeździć wolniej po mieście. Chociaż piratem wcale nie jestem..

#248091 - 04/02/12 08:15 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
vicvega Offline
Hero Member

Koledzy, a co powiecie na to:
http://wiadomosci.onet.pl/wideo/kierowcy-unikna-mandatow-jest-luka-w-prawie,43549,w.html#play ???
Przyjmować czy nie przyjmować? smile

#248104 - 05/02/12 05:20 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
pawelp Offline

Jr. Member

Gdzieś czytałem, że mają 36 miesięcy na dostosowanie sie do nowych przepisów (chyba nawet w tym samym źródle). Ale nie pamiętam gdzie. Z takimi wiadomościami na portalu WXYZ.pl uważałbym. Najpierw piszą a potem sprawdzają. Zupełnie jak w telewizji XYZ, nie ma się co dziwić właściciel ten sam.

Nazwy zostały celowo zmienione aby ktoś mnie nie posądził o kryptoreklame smile.

#248108 - 06/02/12 11:12 AM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
Dydol Offline
Hero Member

powiem tak, teoretycznie tak, ale tak normalnie to g... prawda, że trzeba te dane zdobyć, wystarczy podjąć próbę ich zdobycia i tylko w tych sądach co ich żądają, a większość wogóle ich nie chce i nie potrzebuje, bo to nie jest oblig - jak zwykle media biją pianę, oprócz tego jak prowadzisz dz.g. to bez problemu Twój NIP można ustalić; nasz sąd ma to głęboko; zresztą próbuj, nie wiem jak rejonówka w Uci karze, u nasz jak masz pierwotnie 100 to po udziale sądu może być 500 + 150 kosztów, ale to zależy od sądu i sędziego, i punkty i tak dodają się po wyroku, ale z datą popełnienia czynu, ja bym podjechał do nich(sm) a zresztą, napisz wieczorem, to się kumpla zapytam co jeszcze można; u nas w fotosuszarkach jest taki nacisk materii, że nic nie ukręcisz...

#248110 - 06/02/12 11:36 AM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: Dydol]
pawelp Offline

Jr. Member

Tu się zgadza wystarczy że mają Pesel to przecież mają również wszystkie pozosałe dane.

#248113 - 06/02/12 03:23 PM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: pawelp]
vicvega Offline
Hero Member

Tak też myślałem, ale wolałem zasięgnąć jeszcze rady. 300pln piechotą nie chodzi. Ale poczekam jeszcze do jutra z odesłaniem papirów, zobaczymy co Dydol powie smile

#248123 - 07/02/12 09:02 AM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: vicvega]
Dydol Offline
Hero Member

wysłałem pw...
czekam na odzew

#248125 - 07/02/12 09:17 AM Re: Mandat z fotoradaru - kilka pytań [Re: Dydol]
vicvega Offline
Hero Member

poszedł odzew smile

#248260 - 28/02/12 12:42 PM O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: vicvega]
Lodzermensch Offline

Hero Member

Może Dydol się wypowie. Na trasie jest dużo fotoradarów ustawionych tak, jakby miały robić zdjęcia z tyłu samochodu. Zostały przestawionw z dwa tygodnie temu. Generalnie wszyscy zwalniają, bo nie wiedzą, czy działają, czy nie.

Jak to jest?

Лодэерменш

#248261 - 28/02/12 02:02 PM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: Lodzermensch]
vicvega Offline
Hero Member

Też się nad tym zastanawiałem. Nie jest to trochę bez sensu ze względu na brak możliwości uchwycenia kierującego pojazdem na zdjęciu?

#248267 - 28/02/12 10:28 PM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: vicvega]
Bysior Offline
Hero Member

Miasto: Malbork
13 i 15 lutego pomykałem przez Łódź na południe Polski i rzeczywiście wszystkie fotoradary na wylocie z Łodzi w stronę Katowic były ustawione do fotek w plecy. Z tego, co mówili na CB, to trzy fotoradary były załadowane. W Polsce nie jest ważne eliminowanie piratów drogowych, tylko kasowanie możliwie jak największej kasy. Zasada jest prosta, gdy pirat łapie punkty i traci prawko, to państwo traci źródło dochodów. Dlatego robią foty z tyłu, przecież nawet jeśli nie ustalą kierowcy, to właściciel auta i tak zapłaci karę, a punkty nie są naliczane.

<font color="green"> Bysior <!--color--></font>
"ludzie starsi nie są złośliwi, są tylko ironiczni"

#248285 - 01/03/12 08:26 PM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: Bysior]
Dydol Offline
Hero Member

tylko, że obowiązkiem właściciela jest wskazać kierującego - art 78 ust 4 i 5 PoRD, i nie jest istotne jak ten warunek wypełni, niewskaznie jest penalizowane z art 96par 3 kw; przy zdjęciu od tyłu nie ma możliwości weryfikacji wizerunku sprawcy... co oczywiście ma swoje plusy dodatnie i ujemne; jest to ewidentny skok na kasę, ale "czesanie wełny" tudzież "fryzjerstwo" jest bardzo popularne w naszym kraju, stanowi podstawę wielu budżetów...
co do załadowania fotosuszarek nie jestem w stanie się wypowiedzieć, na terenie Warszawy są chyba 4 czynne(jedne krokodylowe, 2 SM), w innych miastach i województwach się nie orientuję, bo nie byłem mocno tym zainteresowany

#248288 - 02/03/12 08:21 AM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: Dydol]
Lodzermensch Offline

Hero Member

Większość tych "od tyłu" jest załadowana. Sprawdziłem ostatnio.
Tak więc nic to nie zmienia. Radar jest radar.

Za to do białości doprowadzają mnie ci ubecy jeżdżący samoochodami nieoznakowanymi. Nie dość, że dobre i drogie za nasze pieniądze, to karają wg własnego uznania i widzimisia. Bo przecież każdego się ukaże za jazdę. Kwestia jak długo będą za kimś jechać. Dla mnie coś takiego to inwigilacja. Jeszcze dojeżdżają z tyłu blisko, żeby przespieszyć i im zjechać. I dziwić się, dlaczego policja ma takie notowania w naszym kraju.

Лодэерменш

#248294 - 02/03/12 07:10 PM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: Lodzermensch]
Maxit Offline
Hero Member

Miasto: Warszawa
Oryginalnie napisany przez: Lodzermensch
Kwestia jak długo będą za kimś jechać. Dla mnie coś takiego to inwigilacja. Jeszcze dojeżdżają z tyłu blisko, żeby przespieszyć i im zjechać.

Jak ktoś mi wsiada na kufer i "ciśnie" to zawsze hamuję. Nie ma przebacz.

Exclusive Hardcore Squad

#248295 - 02/03/12 11:10 PM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: Maxit]
vicvega Offline
Hero Member

Też tak ostatnio zrobiłem, bo siedział mi na ogonie bus i jeszcze długimi po oczach walił. Jechałem trochę wolniej lewym pasem, bo za moment zjeżdżałem na lewoskręt, a ten debil nie mógł wytrzymać. Tylko, że potem zaczął mi zajeżdżać drogę, do tego bus jakiejś firmy ochroniarskiej, więc w środku pewnie same karki... W ogóle jakoś często ostatnio spotykam się z przypadkami road rage i dochodzę do wniosku, że debilom czasem lepiej ustępować.

#248298 - 03/03/12 10:36 AM Re: O co chodzi z odwróconymi fotradarami? [Re: Maxit]
Lodzermensch Offline

Hero Member

Zależy czym jadę. Jak kiedyś jechałem Oplem to mnie jakiś naćpany bmkowiec próbował z drogi zepchnąć. A nic mu nie zrobiłem. Skoda jest niby dość masywna, ale też nie wiem jak skończyłoby się, jakby mi ktoś bmw 5 wjechał.

Lepiej zjechać, ustąpić, szkoda czasu na debili.

Szkoda gadać - wiosna teraz, wszystkie bolidy na gaz zapalą już, to się znowu zacznie rodeo.

Лодэерменш

Moderator:  Kubus